Een dagje Marseille

Marseille is, na Parijs, de tweede stad en grootste havenstad van Frankrijk. Wel te vergelijken met het Rotterdam van Nederland. Alleen heeft Marseille nog een heel mooi oud centrum. Afgelopen zomer ben ik welgeteld één hele dag in Marseille geweest. Wat natuurlijk veel te weinig is voor zo’n grote stad. toch wil ik jullie graag vertellen welke leuke dingen ik daar allemaal gezien en gedaan heb.

De nacht voor ik naar Marseille ging sliep ik een half uurtje buiten de stad op een camping in het bos, camping Garlaban. Er zijn maar weinig campings in de omgeving van Marseille. Dus als je op rondreis bent en graag een dagje Marseille wilt doen is dit zeker een geschikte camping. Ze hadden naast glamping tenten ook genoeg plaatsen voor caravans en tenten.

Onderweg naar Marseille kreeg ik honger en ik besloot een bakkertje te zoeken in de buurt. Ik stuitte op een leuke, voor Franse begrippen erg moderne, bakkerij: Maison Marius. Een leuke bakkerij waar ik  mijn broodje op kon opeten met een lekker kopje koffie erbij. Ik had gekozen voor twee brioche broodjes waarvan één zonder vulling en één met frambozenvulling. Ook had ik nog een desembrood meegenomen om later croutons van te kunnen maken. De mensen achter de toonbank waren heel aardig. Zeker een aanrader als je in de buurt van Marseille komt.

Aangekomen in Marseille ben ik als eerste langs Le Musée du Savon de Marseille gegaan. Het museum zelf was toen nog niet open, maar de zeepwinkel ernaast wel. Ik wilde namelijk heel graag Marseille zeep hebben. Deze zeep wordt al meer dan 600 jaar op dezelfde manier gemaakt en is van 100% natuurlijk producten. De enige ingrediënten die het bevat zijn: natuurlijke olie (olijfolie), soda en zout.

Na zeep gekocht te hebben, ben ik richting de kunstwijk Le Panier gegaan. Het is echt een aanrader. Op elke hoek van de straat kom je een nieuwe galerie tegen of een zaakje waar mensen hun eigen sieraderen maken en verkopen. Als er hier geen klimplanten langs de muren groeien, zijn ze wel versierd met graffiti. Het is een fleurige, vrolijke wijk om te zien en rustig genoeg om heerlijk door heen te slenteren.

Voor de lunch ging ik richting de oude haven en heb ik geluncht bij Au Bout du Quai. Het was wel prijzig maar de sardientjes en de octopus, die ik er heb gegeten, waren goed.

Toen werd het tijd om de trappen richting de Notre-Dame de la Garde te gaan beklimmen. Het was geen verstandige keuze om dit op een hele warme zomerdag rond een uur of 2 ’s middags te doen. Ik kan jullie zeker aanraden om dit in de ochtend te gaan doen. Uitgeput en oververhit kwam ik aan bij de Nortre-Dame de la Garde maar het uitzicht was het gelukkig meer dan waard. Vandaar had je namelijk een schitterend uitzicht over de hele stad, de haven en een groot stuk kustlijn.

Vergeleken met de zware tocht naar boven was de weg naar beneden een makkie. Voor ik weer verder ging, heb ik nog snel een paar Marseille speciaal biertjes gekocht voor onze verzameling en ben toen weer in de auto gestapt.

Op naar de volgende bestemming…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: