Gerookte amandel croissants

Wanneer ik op vakantie in Frankrijk ben, kies ik bij de bakker altijd voor de amandelcroissants. In Nederland zie ik ze bijna nooit wat ik heel jammer vind want ze zijn heerlijk. Die amandelcroissants worden meestal gemaakt van croissant van de dag ervoor, die ze vullen met suikersiroop en frangipane: een mix van amandel, suiker, ei en boter. Daarna worden ze voor een tweede keer afgebakken.
Ik heb hierop mijn eigen variant gemaakt van zelfgemaakt croissantdeeg en een vulling die iets minder zoet is en een beetje hartig door het roken van de amandelen. Als je het leuk vindt, kun je de croissants ook op de barbecue bakken. Ze krijgen dan een sterkere rooksmaak.
Croissantdeeg maken voor de eerste keer is niet heel makkelijk. Vooral het recept goed begrijpen is nog wel een dingetje. Je moet namelijk het deeg op een bepaalde manier vouwen en weer uitrollen. Je kunt hier klikken voor het filmpje dat ik zelf gebruikte om croissantdeeg te leren maken.

Ingrediënten croissants:
500 gram patent bloem
10 gram zout
7 gram droge gist
50 gram suiker
125 gram volle melk
125 gram water
350 gram boter

of een rol kant en klaar croissantdeeg

Ingrediënten vulling:
100 gram amandelen
snufje zout
50 gram suiker
1 ei
amandelschaafsel
poedersuiker
een handje rooksnippers

Wanneer je de amandelcroissants wilt maken met op de barbecue gerookte amandelen, leg je een handje rookmot in een gebruikt eierdoosje en dan in de barbecue. Steek de rookmot aan en doe de schuifjes bijna dicht en leg het bakje met amandelen op de barbecue en laat het liggen tot de rook weg is. Zorg er wel voor dat de barbecue niet te heet wordt. Dan heb je grote kans dat de amandelen verbranden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Doe de gerookte amandelen samen met het zout in de keukenmachine en maal het fijn tot het een pindakaasstructuur heeft. Dit kan ongeveer 10 minuten duren.

TIP: De amandelpasta die je over hebt is heerlijk op een geroosterd broodje met honing.

Meng het ei, de suiker en 60 gram gerookte amandelpasta door elkaar. Snij het croissantdeeg in driehoeken, smeer de driehoeken in met de eimix en rol ze losjes op tot een croissant. Smeer de bovenkant ook in met de eimix en strooi het amandelschaafsel erover heen.
Bak de croissants af zoals op de verpakking staat maar als je zelf croissantdeeg hebt gemaakt moeten de croissants nog één a twee uur rijzen of in ieders geval tot ze bijna in formaat verdubbeld zijn. Verwarm de oven daarna voor op 200 graden en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Om lekker vers gebakken croissantjes bij het ontbijt te kunnen eten maak ik meestal een grote partij zelfgemaakt croissants. Die doe ik vóór de tweede rijstijd in de diepvries en aangezien ze ongeveer 8 uur nodig hebben om en te ontdooien en te rijzen bij kamertemperatuur haal ik ze de avond van tevoren uit de diepvries, leg ze op de bakplaat met een stukje folie erover en als ik dan de volgende ochtend wakker word, kunnen ze heel snel de voorverwarmde oven in en hebben we lekkere warme vers gebakken croissantjes bij het ontbijt. Die je vlak voor het opdienen nog even kunt bestrooien met poedersuiker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: