Een lang weekend naar Florence en Rimini

Afgelopen november was ik op bezoek bij een vriendin die in Rimini (Italië) woont. Ik vloog vanaf Schiphol naar Florence. We zijn één dag in Florence gebleven. We begonnen die dag met een ontbijtje bij S.Forno. Een leuke, kleine bakkerij met een ouderwetse uitstraling, waar je hele lekkere Italiaanse gebakjes kan eten en zelf koffie mag tappen. Zeker een aanrader om een keer naar toe te  gaan.


Daarna hebben we door de kleine straatjes van Florence geslenterd, hier en daar een cappuccino gedronken en voor de lunch hebben we een pizza gedeeld bij Gustapizza. Als je goedkoop lekkere pizza wil eten is dit een heel geschikt restaurantje.
Omdat we een pizza gedeeld hadden besloten we ook nog naar Mercato Centrale te gaan. Een foodhall waar je verschillende gerechtjes kunt bestellen die je aan lange tafels in de hal op kunt eten. Er was veel variatie in pasta, pizza en zelfs grote stukken vlees. Ook zoete gerechten en een variatie aan bieren en wijnen. Wij kozen om samen een bord gnocci met Sali boter te delen en twee Italiaanse speciaalbiertjes te proberen. Beneden in de kelder hebben ze verschillende zaakjes waar je olijven, oliën, vlees, brood en andere lekkere dingen kunt kopen die je mee naar huis kan nemen. Jammer genoeg waren ze daar aan het verbouwen toen wij er waren.
Daarna zijn we naar de Ponte Vecchio gewandeld. Een schitterende brug om te zien. Vooral vanaf een afstand. Op de brug zijn alleen maar dure sierradenwinkeltjes en verder is het er heel druk en toeristisch. Daarna zijn we naar het hoger gelegen Piazzale Michelangelo gewandeld waar we na zonsondergang genoten hebben van een uitzicht over de hele stad.


Door al dat gewandel hadden we inmiddels weer trek gekregen en hebben we in het restaurantje le Antiche Carrozze Firenze een schaal met verschillende kleine hapjes gegeten. Het restaurantje heeft een leuke aankleding en mooie sfeer.

De volgende ochtend hebben we een auto gehuurd en zijn we naar het dorpje San Gimignano gereden. Ik denk dat het in de zomer een heel toeristische dorp is, want het ziet er heel schattig uit, maar in november is het heerlijk rustig. We hebben een ijsje gegeten bij Gelateria Dondilo. Deze ijssalon is al twee keer uitgeroepen tot de beste ijssalon van Italië. Het ijs was erg lekker. Ik vind het ook heel leuk dat ze allemaal heel aparte smaken hebben. Zo hadden wij gekozen voor de smaken gorgonzola/walnoot en framboos/rozemarijn.


Daarna zijn we doorgereden naar het dorpje Panzano in Chianti. Dario Cecchini, de beroemdste slager van Italië, heeft daar een restaurant, Officina Della Bistecca. We hebben daar lekker geluncht. Het was op dat moment het rustig. Ongeveer 10 mensen waren er aan het lunchen. Degene die ons bediende zei dat er in de zomer soms wel meer dan 100 mensen zitten te lunchen en dat het hele terras dan vol zit. Het is een leuk slagersrestaurant waar je zelfs als vegetariër goed kan eten.

De volgende dag ben ik op aanraden van mijn vriendin naar Castagneto Belloni gegaan. Dat is een bos op het terrein van twee oude mannetjes waar je tamme kastanjes kan rapen. En het leuke is dat ik ze daar ook daadwerkelijk ontmoet heb. Het was wel jammer dat ze geen Engels spraken, maar met handen en voeten kwam ik een heel eind en mocht ik een grote zak kastanjes rapen. Ze verkochten ook paddenstoelen en ik geloof ook hun eigen wijn. De kastanjes die ik mee mocht nemen hebben we die avond gepoft en gegeten. Erg leuk om een keer gedaan te hebben.


Na het rapen van de kastanjes ben ik naar San Marino, wat boven op een berg ligt, gereden. Het was nog een hele klim om van de parkeerplaats naar het stadscentrum te wandelen. Maar het stadscentrum was zeker de moeite waard om te bekijken. Fijn was het dat het in de straten van San Marino super rustig was. Wanneer je er in de zomervakantie komt dan loop je zij aan zij door de straten maar nu liepen er dus maar een paar mensen door de straatjes. Ik was er rond zonsondergang waardoor het uitzicht schitterend was en het was leuk om de zon achter de bergen weg te zien zakken.

De volgende ochtend hebben we in Rimini ontbeten bij mijn vriendin haar lievelingscafé, Il Duomo, waar we allemaal verschillende petit fours hebben gegeten. Een heel leuk klassiek café om te ontbijten of gebakjes te eten.
‘s Middags zijn we gaan wijnproeven bij Farmhouse I Muretti. Farmhouse I Muretti is een agriturismo op een prachtige locatie en waar je heerlijk kunt eten. Van alles wat ze verkopen moet 80% van hun eigen terrein komen. Ze hebben een grote moestuin, houden hun eigen kippen en maken hun eigen wijn. De jongeman van wie het bedrijf is, heeft ons rondgeleid in de wijnmakerij. Ook kregen we lekkere zelfgemaakte hapjes uit het restaurant bij de wijnen die hij ons liet proeven. Wanneer ik weer naar Italië ga, ga ik zeker een keer bij hen dineren.

De volgende dag was het alweer tijd om naar huis te gaan. Net voor ik de auto in moest leveren heb ik nog snel een zak cantuccini’s en een stuk crostata gekocht bij de Italiaanse bakkerij Panificio Giusti Di Giusti Paole. Waarna mijn tripje Italië alweer voorbij was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: