Bacon en kaas breekbrood

Het leuke aan zelf brood maken vind ik altijd dat het zo heerlijk vers is. Als het brood net uit de oven of van de barbecue komt en je breekt het door komt de stoom er gewoon nog uit. Zelfs afbakbroodjes of de broodjes van de bakker zullen nooit zo zacht en luchtig zijn als je eigen vers gemaakte broodjes.

Ingrediënten (van deze ingrediënten kun je twee breekbroden maken)
300 ml volle melk
8 gram droge gist
200 gram aardappelen gekookt en gepureerd
550 gram patentbloem
70 gram rietsuiker
1 tl zout
1 ei + 1 ei voor het aflakken
90 gram roomboter op kamertemperatuur

Verwarm de melk tot 26 graden en doe de gist erbij. Doe de bloem, suiker, aardappelpuree, ei, boter, zout en de melk in een kom en kneed het tot het een mooie elastische bol wordt. Laat het voor ongeveer een uur op kamertemperatuur rijzen of tot het in formaat verdubbeld is.

Voor de bacon-rozemarijn (voor 1 breekbrood)
100 gram bacon
2 el rozemarijn
snufje zout

Bak de bacon uit en laat het afkoelen.

Voor de kaas- ui (voor 1 breekbrood)
2 fijn gesneden uien
2 fijngesneden  knoflook
100 gram kaas (+ 50 gram voor erboven op)
2 el verse peterselie

Bak ondertussen de ui en knoflook tot ze mooi glazig zijn en laat het afkoelen.

Zet de Green EGG aan op 200 graden met de confEGGtor en pizzasteen ertussen.

Verdeel het deeg in tweeën en meng door de ene helft de bacon en door de andere helft de ui, knoflook, kaas en peterselie. Pak twee bakplaten en bekleed ze met bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletjes van 25 gram en verdeel ze over de bakplaten. Er mag wat ruimte tussen de bolletjes zitten ze rijzen namelijk nog. Meng het tweede ei met een el water en lak de bolletjes daar mee af. Strooi over de ui-bolletjes een beetje kaas en over de baconbolletjes een beetje rozemarijn en zout. Doe een los stuk plastic vershoudfolie over de bolletjes en laat ze nog een uur rijzen of tot ze weer verdubbeld zijn in formaat.

Zodra de Green EGG op de juiste temperatuur is kan de plaat met bolletjes voor ongeveer 20 minuten in de barbecue of tot ze mooi goudbruin zijn.

Je kunt het breekbrood leuk gebruiken voor bij een tapasplank.

Heerlijk op een zondagmiddag op de bank hangen met een wijntje en een tapasplankje voor je neus, Even niks doen, een boekje lezen of een goede film kijken. Soms heb je zo’n dag gewoon even nodig. Een beetje rustig aan doen en helemaal niks moeten en genieten van wat lekkers.

Eén reactie op “Bacon en kaas breekbrood”

  1. […] zoete variant: de cinnamon rolls met suiker en kaneel of als je liever hartig hebt voor de bacon, kaas-ui variant, maar gewoon naturel met een plakje kaas zijn ze ook heerlijk. Geef je eigen draai aan deze […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: