Basisrecept voor bolletjes

Met dit basisrecept kun je heerlijke zachte kadetjes maken, maar je kunt er ook je eigen twist aan geven zodat je iedere keer als je deze bolletjes maakt weer een nieuwe smaak hebt. Je kunt kiezen voor een heerlijke zoete variant: de cinnamon rolls met suiker en kaneel of als je liever hartig hebt voor de bacon, kaas-ui variant, maar gewoon naturel met een plakje kaas zijn ze ook heerlijk. Geef je eigen draai aan deze heerlijke broodjes

Ingrediënten (van deze ingrediënten kun je twee bakplaten met bolletjes maken)
300 ml volle melk
8 gram droge gist
200 gram aardappelen gekookt en gepureerd
550 gram patentbloem
70 gram rietsuiker
1 tl zout
1 groot ei + 1 ei voor het aflakken
90 gram roomboter op kamer temperatuur

Verwarm de melk tot 26 graden en doe de gist erbij. Doe de bloem, suiker, aardappelpuree, ei, boter, zout en de melk in een kom en kneed het tot het een mooie elastische bol wordt. Laat het voor ongeveer een uur op kamertemperatuur rijzen of tot het in formaat verdubbeld is.

Zet de Green EGG (of de oven) aan op 200 graden met de confEGGtor en pizzasteen ertussen.
Kneed het deeg weer even door en maak er bolletjes van ongeveer 100 gram van en verdeel ze over twee met bakpapier beklede bakplaten. Meng het tweede ei met een el water en lak de bolletjes daar mee af. Doe er losjes plastic vershoudfolie overheen en laat het nog een uur rijzen of tot het verdubbeld is in formaat.

Zodra de barbecue of oven op temperatuur is kunnen de bakplaten om beurten op de barbecue of in de oven  voor ongeveer 20 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn van boven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: