De Slagers 10 geboden

Het nieuwe boek ‘No worries BBQ’ van Jord Althuizen is deze week uitgekomen. Ik kan altijd zo genieten van zijn boeken. Door de schitterende foto’s die er in het boek staan loopt het water me al in de mond. De foto’s zijn zo stoer, geweldig van kwaliteit en ze vertellen een verhaal waardoor je direct zin hebt om ook de barbecue aan te steken.

Voor het schrijven van dit boek is hij op reis geweest naar Australië om daar inspiratie vandaan te halen. Al bladerend door het boek maak je een rondreis door het land. Genietend van grote barbecues met stoere stukken vlees, krokodillen, kampvuren bij de zee en rond huppelende kangoeroes.

Voor in het boek staan de 10 slagersgeboden. Als slager trekt dat natuurlijk mijn nieuwsgierigheid en lees ik het stukje. Ik ben het helemaal eens met dit lijstje. We willen iedereen heel graag helpen aan een mooi stuk vlees, alleen heeft het vaak voorbereiding nodig. Wil je namelijk zaterdag een stuk buikspek op de barbecue? Bestel deze dan op maandag. Dan kunnen we hem voor je pekelen en kunnen het zout en de kruiden in de loop van de week mooi intrekken en bereik je een veel mooier resultaat dan wanneer je dat op zaterdagochtend doet.

Bedenk je pas op het laatste moment dat je wilt barbecueën? Kies dan voor een stuk vlees dat weinig voorbereiding nodig heeft en wat de slager meestal in huis heeft bijvoorbeeld een mooi groot stuk biefstuk of een entrecote.

De 10 slagersgeboden
van Jord Althuizen

 1. Gij zult vooruitdenken: houd er rekening mee dat de slager niet alles standaard in zijn vitrine heeft liggen. Meestal word er op maandag uitgebeend; dus wees op tijd en bestel een week vooruit.
 2. Gij zult rekening houden met zijn business: er is een tijd van lullen en van poetsen. Schuif je slager op een megadrukke zaterdag dus geen BBQ-fotocollage onder de neus. Kies een rustig moment of check even of het schikt. Wij kijken er met liefde naar.
 3. Gij zult zijn gekozen specialiteiten respecteren: er zijn slagers die met lokale boeren samenwerken en zich zo specialiseren in één ras. Als een slager daardoor uitsluitend vlees van het gras gevoerde witblauw runderras aanbiedt, doe je hem weinig plezier met een verzoek om Aussie grain fed short ribs. Natuurlijk kan de slager dit vlees wel voor u bestellen alleen kost het vaak wat extra tijd.
 4. Gij zult zich bewust zijn van de anatomie van een koe: slagers die hele koeien opkopen moeten het hele dier verwaarden en verkopen. Een koe heeft vaak maar één of twee stuks van een specifieke spier, dus varieer eens een beetje met wat je afneemt.
 5. Gij zult Nederlands spreken: leuk dat jij je de internationale BBQ-slang hebt eigen gemaakt, maar een slager is geschoold in Nederlandse vleesbenamingen. Spreek zijn taal en bestel een ‘longhaas’ in plaats van een ‘hanger steak’.
 6. Gij zult wensen kenbaar maken: maak je BBQ-wensen kenbaar en wie weet heeft je slager achter nog liggen wat je zoekt (en vergeet het eerste gebod niet!) als je niets vraagt, zul je het moeten doen met wat er in de vitrine ligt en dan kun je nog weleens wat bijzonders mislopen.
 7. Gij zult begrijpen dat kwaliteit zijn prijs heeft: ga geen appels met peren vergelijken. Goed vlees van diervriendelijk opgebracht vee dat is uitgesneden door een vakman heeft zo zijn prijs. Het kan zijn dat deze kwaliteit boven jouw besteedbare budget ligt, maar ‘te duur’ is het vaak niet.
 8. Gij zult zich in de slagerij verdiepen: bezoek de website of facebook van de slagerij eens. Hier vind je veel informatie over de producten die ze hebben en waarin ze gespecialiseerd zijn.
 9. Gij zult uw slager naar zijn specialiteiten vragen: laat je BBQ-menu eens afhangen van het product waarop jouw slager trots is
 10. Gij zult dankbaar zijn: heb je een prachtig stuk vlees mee naar huis gekregen met een dosis gratis bereidingsadvies? Geef je slager dan eens een digitaal compliment en help zijn business met een goede online review.

Eén reactie op “De Slagers 10 geboden”

 1. André en Renske Steenhuis Avatar
  André en Renske Steenhuis

  Hoi Josja, hoe is het gegaan bij de IFFA wedstrijd?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: