Vietnamees broodje buikspek

Doordat Vietnam een eeuw lang kolonie van Frankrijk was heeft dit veel effect gehad op Vietnamese keuken. Zo hebben de Fransen in de 19de eeuw koffie geïntroduceerd. Wanneer je door de straten van Vietnam loopt zal je veel koffiehuizen zien waar oude mannen op lage krukjes hun dagelijkse kopje koffie drinken. Ook is Vietnam na Brazilië de grootste koffie exporteur van de wereld.

De populaire soep pho heeft Franse invloeden. Zo wordt de basis van deze soep, net als in Frankrijk, gemaakt van runderbouillon. In de Vietnamese keuken gebruiken ze alleen andere kruiden, zoals steranijs, kruidnagel, koriander en geroosterde gember.
Na het maken van de bouillon doen ze gekookte rijstnoedels, dun gesneden groenten en vlees in een kom waarna ze de kokende bouillon eroverheen gieten. Het vlees en de groenten garen dan in de bouillon. Vaak serveren ze het met verse kruiden, pepertjes en limoen.

De baguette is niet te missen in het Vietnamese straatbeeld. Ze hebben er hun eigen draai aangegeven door ze van rijstmeel te maken en worden Banh mi genoemd. Ze zijn enorm populair en worden vanuit kleine kraampjes op straat verkocht. Belegd met een paté, Vietnamese worst of krokant gebakken buikspek, aangevuld met wortel op zuur, komkommer, koriander en een pittige rode saus is het een favoriet street food gerecht.

In Vietnam houden ze erg van het vlees grillen boven open vuren of houtskool. Wat er voor zorgt dat het vlees een lekkere barbecue grillsmaak krijgt.

Ingrediënten buikspek:
stuk buikspek van ongeveer een kilo
4 el zout
1 tl knoflook
8 el gembersiroop

Ingrediënten pittige mayonaise:
2 el cream fraise
2 el mayonaise
2 el chilisaus
1 tl tabasco

Ingrediënten zuur:
150 gram julienne gesneden wortel
1/3 komkommer in dunne plakjes gesneden
100 ml azijn
100 gram suiker
100 ml water
snufje zout
6 peper korrels

Ingrediënten broodje:
1 groot stokbrood of 4 pistoletjes
1 el verse kruiden ( koriander en munt is lekker, maar peterselie en bieslook kan ook heel goed)

Smeer het vlees in met het zout, dek het af en laat het twee dagen intrekken in de koelkast. Als je je stuk buikspek bij de slager haalt kun je de slager ook vragen om het vlees te pekelen. Laat het dan nog wel twee dagen in de koelkast doortrekken.

Doe de wortel, peper korrels en de komkommer in een potje. Doe de azijn, suiker, snufje zout en water in een pannetje en breng het aan de kook. Giet het over de wortel en komkommer tot het potje vol zit. Draai het deksel erop en laat het afkoelen. Je kunt dit prima een aantal dagen van tevoren maken.

Zet de Green EGG aan met de confEGGtor er tussen en zorg dat hij op een temperatuur van 100 graden komt. Gaar de buikspek voor ongeveer 4 uur. Meng de knoflookpoeder met de gembersiroop. Smeer het vlees om het half uur in met de siroop tot het op is.

Om de pittige mayonaise te maken meng je alle ingrediënten van de saus door elkaar.

Snijd het stokbrood doormidden, smeer het in met pittige mayonaise en beleg het met de wortel, komkommer en verse kruiden. Snijd de buikspek in dunne plakken. Verdeel het over het stokbrood en geniet van je Vietnamese broodje.

De broodjes zijn erg geschikt om als hapje te serveren tijdens een feestje of als lunchgerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s