Macaron met bramen van de Green EGG

Op vakantie in Frankrijk hadden we als dessert een open macaron. Ik vond dat er zo mooi uit zien en dacht dat wil ik ook een keer maken maar dan op de Green EGG.
Er gaat best wel veel werk zitten in het maken van dit toetje. Vooral als je het voor gasten gaat maken zou ik je adviseren om alle componenten van te voren klaar te maken zodat je het gerechtje alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten zodra je er aan toe bent.

6 personen

Ingrediënten:
Gerookte amandelmacarons (voor ongeveer 12 grote macarons)
100 gram amandelen
100 gram poedersuiker
75 gram eiwit (ongeveer 3)
25 gram water
100 gram suiker

Amandelmousse
300 ml slagroom
80 gram witte chocolade
80 gram amandelen

Rozemarijn banketbakkersroom
1 takje rozemarijn
65 gram suiker
3 eidooiers
35 gram bloem
350 ml melk

Garnering
36 grote bramen
3 el balsamico siroop

Gerookte amandelen
Steek de green EGG aan en zorg dat hij goed brandt. Zodra hij goed brandt gooi je er een handje houtsnippers op en leg je de amandelen voor de gerookte amandelmousse en de amandelen voor de gerookte amandelmacarons in een schaaltje op de barbecue. Zorg dat het schuifje boven bijna dicht is. Het schuifje onder mag wel open. De temperatuur mag niet te hoog zijn, rond de 60 graden. Je wilt niet dat de amandelen verbranden. Laat de amandelen ongeveer voor een half uur op de barbecue roken.

Gerookte amandelmacarons
Maal de 100 gram amandelen voor de macarons fijn in een keukenmachine. Voeg de poedersuiker toe en maal het nog even zodat het heel fijn is. Meng de helft van het eiwit en de amandel-poedersuiker door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten.

Doe het water en de suiker in een pannetje. Zet deze op het vuur en zorg dat het gaat koken. Doe de andere helft van het eiwit in een goed schoongemaakte keukenmachine. Zodra de temperatuur van het suikerwater 113 graden heeft bereikt, mag je het eiwit beginnen te kloppen. Zodra het suikerwater op 118 graden is haal je het van het vuur en giet je het langzaam, al kloppend, bij het eiwit, tot het mooi stevig en glad is.

Schep een beetje van het eiwitschuim bij het amandelmengsel en schep het voorzichtig door. Voeg daarna de rest van het eiwitschuim bij het amandelmengsel en schep dat ook voorzichtig door. Je wilt niet dat de lucht uit het eiwitschuim gaat. Maar het moet wel een mooie homogene massa worden.

Maak op 3 vellen bakpapier 4 mooie gelijkmatige rondjes met een potlood. Ik gebruik hier meestal het deksel van een jampot voor.

De macarons moeten in 3 keer op de Green EGG. Verdeel de 3 vellen over 3 bakplaten en doe het mengsel in een spuitzak. Spuit het mengel tussen de rondjes op het bakpapier. Sla een aantal keer op de onderkant van de bakplaten. Dit zorgt ervoor dat de luchtbelletjes eruit gaan. Laat de maracons nu voor een uur drogen op kamertemperatuur, je moet met je vinger het macaronschelpje aan kunnen raken zonder dat er beslag aan bijft plakken. Op vochtige dagen duurt het drogen langer; het is wel belangrijk dat ze goed droog zijn, omdat de macarons anders geen voetje krijgen, of kunnen barsten.

Verwarm de Green EGG voor op 150 graden met de confEGGtor ertussen en bak ze daarna ongeveer 18 minuten per partij. Zorg ervoor dat ze niet verbranden aan de onderkant. Dit gaat namelijk heel makkelijk in een barbecue.

Amandelmousse
Maal de amandelen voor de amandelmousse in de keukenmachine tot het amandelpasta is. Smelt de witte chocolade samen met 2 el slagroom in een pannetje. Klop ondertussen de rest van de slagroom stijf. Zodra de witte chocolade gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en roer je de amandelpasta door de gesmolten witte chocolade. Doe hier nu een grote lepel geklopte slagroom bij en roer dit voorzichtig door elkaar. Doe daarna voorzichtig de rest van de slagroom erbij, je wilt namelijk niet dat de lucht eruit gaat. Zodra het een homogene massa is, zet je het in de koelkast en laat je het opstijven.

Rozemarijn banketbakkersroom
Doe de melk in een pannetje en breng het aan de kook. Schraap ondertussen de merg uit het vanille stokje en meng dit samen met de suiker, de eidooiers en het bloem door elkaar tot er geen klontjes meer inzitten. Zodra de melk kookt, giet je het langzaam, al roerend bij het eimengsel. Daarna doe je het weer terug in het pannetje en breng je het al roerend opnieuw aan de kook. Zodra het de goede dikte is, haal je het van het vuur en giet je het in een ander bakje. Snijd de rozemarijn heel fijn en roer het door de banketbakkersroom. Daarna laat je het opstijven in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Kies zes macarons uit en leg die met de bolle kant naar onderen op gebaksschoteltjes. Doe de amandelmousse in een spuitzak en spuit zes gelijke toefjes op de rand van elke macaron. Zet tussen deze zes toefjes bij iedere macaron zes bramen. Vul het midden op met de rozemarijn-banketbakkersroom. Druppel over iedere macaron een halve eetlepel balsamico siroop en versier de macarons met een takje rozemarijn of gebruik de andere macarons als dekseltje erbovenop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: