Warm gerookte zalm met tzatziki

Dit recept is leuk wanneer je een feestje geeft. Het grootste deel kun je voorbereiden en het is makkelijk te serveren op een toastje of een stukje stokbrood. Maar als je nog een beetje over hebt, is het ook heerlijk door de pasta en in het voorjaar is het perfect bij asperges.

Ingrediënten
1 zalmzijde op de huid
200 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram zout
1 stokbrood

Tzatziki
500 gram Griekse yoghurt
½ teentje knoflook
½ tl zout
1 komkommer
1 halve rode ui

Meng het zout en de lichtbruine basterdsuiker door elkaar. Leg de zalm op een schaal met de huidkant naar onder. Verdeel het zoutmengsel over de zalm. Laat het een nacht in de koelkast staan. Spoel het zoutmengsel van de zalm en dep hem droog met keukenpapier. Het mengsel heeft er voor gezorgd dat er vocht onttrokken is aan de zalm. Nu moet de zalm nog 4 uren luchtdrogen. Zorg dat hij op een veilige niet al te warme plaats ligt. Het mooiste is als het er ook nog een beetje waait. Maar lukt dat niet dan kan het ook in de koelkast. Misschien is het dan wel verstandig om de zalm iets langer te laten liggen. Het is namelijk belangrijk dat hij goed aangedroogd is.

Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer en meng daar het zout door. Dit zorgt ervoor dat het vocht onttrokken wordt aan de komkommer. Snijd ondertussen de ui en de knoflook heel fijn en meng dat door de Griekse yoghurt. Knijp daarna de komkommer uit. Je wilt namelijk dat er zo weinig mogelijk vocht in de komkommer blijft zitten omdat anders de tzatziki te dun wordt. Meng de komkommer door de Griekse yoghurt.

Zet de Green EGG aan op 70 graden. Gooi een hand rooksnippers op het vuur en doe de confEGGtor ertussen. Leg de zalm erop en gaar deze tot een kerntemperatuur van 45 graden. De zalm is nu klaar. Je kunt hem op een stukje stokbrood doen met de tzatziki.

5 reacties op “Warm gerookte zalm met tzatziki”

 1. Lekker, dit wil ik met kerst serveren! Hoeveel tijd kost het om de zalm te garen op de BGE tot een kerntemperatuur van 45 graden?

  Like

  1. Ik reken er meestal een half uur voor

   Like

   1. dank je wel!

    Like

 2. […] gram dun gesneden koud gerookte zalm of warm gerookte zalm600 gram verse tagliatelle1 prei1 courgette1 el roomboter200 gram crème fraîche1 bakje verse […]

  Like

 3. […] Toast met warm gerookte zalm en tzatziki […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: