Kruidnagel, bloem van Bali

Ik heb nooit nagedacht over de kruidnagel zoals we die kennen in Nederland; in spijker of in poeder vorm. Toch zit er een groot verhaal achter dat kleine kruidnageltje.


In Sideman hebben we een schitterende wandeling door de rijstvelden gemaakt onder leiding van een lokale gids. Hij lijdt ons over de smalste paadjes naar schitterende uitkijkpunten en langs kleine boertjes die hun rijst aan het planten zijn. Onderweg verteld hij over de cultuur, natuur en dat er tot twintig jaar geleden geen verharde weg lag van de plantages naar het dorp. De boeren zochten ’s morgens vroeg, met hun verkoopwaar op de rug en een fakkel van kokosbladeren in de hand, hun weg door de begroeiing, richting het dorp om daar hun producten op de markt te verkopen.


Onderweg wijst de gids ons op de cacao-, salak-, kokosnoot-, en papajabomen en verteld ons dat het op dit moment alleen het seizoen van de mangoboom is. Wanneer we langs een kruidnagelboom komen laat hij ons het blad ruiken, het blad heeft een sterke kruidnagelgeur. Hij verteld ons dat de bloemknopjes, de kruidnagels, net allemaal geplukt zijn. “Het is bij kruidnagel heel belangrijk dat je ze op tijd plukt want wanneer de bloemen uitkomen kun je ze niet meer gebruiken voor kruidnagel.” De kruidnagels worden vervolgens verspreid over een zeil op de grond in de buitenlucht gedroogd. Het duurt maar een paar dagen tot ze helemaal droog zijn.

De kruidnagels worden gedroogd op een zeil langs de weg.


Indonesië is het land met de grootste kruidnagel productie van de wereld en produceert wel 2/3 van alle kruidnagel. De indonesiërs gebruiken bijna de hele oogst zelf. Een groot deel word verwerkt in ‘kretteksigaretten’. De sigaretten hebben hun naam gekregen doordat wanneer je de sigaretten aansteekt de etherische olieën uit de kruidnagel voor een knetterend geluid zorgen.


In Nederland houden vooral de noorderlingen van kruidnagel. Kruidnagel word in veel verschillende gerechten gebruikt zoals kruidenbitter, stoofpotjes, nageltjeskaas en droge worst.
Vind je het leuk om een gerecht te maken met kruidnagels nu je iets meer over dit specerij weet? Kies dan voor het recept van ‘broodje ganzenrosbief‘ of die van mijn ‘Vietnamese pho‘. 

Eén reactie op “Kruidnagel, bloem van Bali”

  1. […] laat hij ons de verschillende planten zien die er groeien, zoals papayabomen, kokospalmen en kruidnagelbomen. Hij verteld over de cultuur en de manier van leven. Een hele interessante […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: