‘Basa geda’ Balineese basissaus

Op Bali heeft iedere familie zijn eigen recept voor de ‘basa gede’ ofwel de basissaus. De basissaus word gebruik om vis of tofu mee te kruiden, maar ook om een soep of stoofpotje mee op smaak te brengen. We hebben zelfs pinda’s gegeten met een laagje ‘basa gede’, echt heerlijk! Wanneer je de saus maakt is het handig een wat grotere portie te maken. Je kunt de rest in ijsblokjesvormpjes invriezen. Dan kun je altijd de juiste hoeveelheid uit de vriezer halen wanneer je het wilt gebruik.

Ingrediënten
2 rode pepers
1 el fijngesneden verse kurkuma
1 el fijngesneden verse gember
3 gesnipperde sjalotten
3 tenen knoflook
4 macadamia noten
1/2 tl koriander zaad
1/2 tl witte peper
1/2 tl zwarte peper
1 stengel citroengras
1 tl laurier


Snijd de peper, ui, knoflook, macadamia noten en citroengras fijn. Maal daarna alle ingrediënten in een keukenmachine of vijzel fijn. Nu is je basissaus klaar om verwerkt te worden in een recept. De saus in ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast.

%d bloggers liken dit: