Lovia: het rustige noorden van Bali

Lovina is de populairse badplaats in het noorden van Bali, toch is het er enorm rustig in vergelijking met het zuiden van Bali. Het ligt op drie uur rijden van Canggu, een heel eind, maar onderweg kom je een aantal leuke spots tegen waar je kunt stoppen.

Koffiepauze
Na een snel ontbijtje in Canggu gaan we met onze chauffeur op pad. Rond een uur of 11 stoppen we bij een koffieplantage, waar ze ons laten zien hoe de Luwak-koffie gemaakt word. Luwak-koffie is de duurste koffie van de wereld en heeft zijn oorsprong hier in Indonesië. Deze koffie word gemaakt van rijpe koffiebonen die eerst door civetkatten zijn opgegeten, vervolgens in het spijsverteringskanaal worden gefermeteerd en daarna worden uitgepoept. Na het verzamelen worden de koffiebonen eerst goed schoongemaakt, geroosterd en gemalen. De koffie heeft een romige licht zurige smaak.
Of ik het elke dag bij mijn ontbijtje wil? Nee, maar het is zeker leuk om een keer te proberen.

Pura Ulun Danu Bratan
Deze tempel is onze tweede stop. Pura Ulun Danu Bratan is een hindoeïstische tempel aan de rand van het Branta-meer en de meest gefotografeerde tempel van heel Bali. Door de gigantische stroom toeristen is de sfeer een beetje verdwenen. Hele bussen met jongeren van Jakarta komen hier heen tijdens hun schoolreisje. Let wel op dat je niet zelf een attractie word. Voor je het weet ga je met 20 verschillende Indonesische scholieren op de foto en ben je een half uur verder. Toch zou ik de tempel, nu het toch op onze route lag, niet willen hebben gemist. Ook hebben we met verbazing naar het Spongsbob-beeld gekeken die er in de tuin bij de tempel staat, en naar alle toeristen die van ieder detail een foto maken.

Aapjes kijken
Langs de weg zien we al een aantal keer aapjes door de bomen klimmen, maar tot aan hier hadden we ze nog niet van heel dichtbij gezien. Op Bali kom je vooral de Balineese langstaartmakaak tegen. Onze chauffeur stopt bij een vluchthaven, waar een mevrouw bakjes met stukjes banaan verkoop, deze kan je aan de aapjes voeren. Een aantal apen komt dichter bij om een stukje van je aan te nemen maar de meeste houden liever een beetje afstand.

Gitgit waterval
De Gitgit waterval is onze laatste stop op weg naar Lovina. Deze waterval is 35 meter hoog en daardoor de hoogste waterval van Bali. Onderweg naar de waterval kom je allemaal kraampjes tegen waar souvenirs voor een klein prijsje verkocht worden. Bij de waterval aan gekomen zien we maar weinig toeristen. Deze watervallen liggen ook wel aardig ver van Ubud en Canggu waardoor mensen vaak voor andere watervallen kiezen om een dagtripje heen te doen. De waterval maakt een enorm kabaal, een aantal jongens zijn aan het zwemmen in het water bij de waterval. Het water is heerlijk verfrissend na de wandeling.

Singasari Kokokan
Het was even zoeken naar ons appartement. Een schitterende tuin met drie houten huizen. Door het laagseizoen zijn we de enige in het appartementencomplex en hebben we dus een groot privé zwembad. We zitten ongeveer een 20 minuten lopen van het centrum van Lovina, maar er zijn fietsen die we mogen gebruiken. Ook komt er iedere ochtend een lieve dame die het ontbijt voor ons maakt. De perfecte plek om een paar dagen te ontspannen.

Ook dit huis heeft weer een huishond. Bali zit vol met honden. Ze zwerven hele dagen op straat, wandelen met je mee of liggen een beetje in het zonnetje. Doordat de mensen op Bali vaak in kleine, open huizen wonen zwerven de honden meestal over straat. In 2008 was een epidemie van hondsdolheid op Bali en heeft de overheid waarvan de baasjes de vaccinaties niet konden betalen de honden in beslag genomen en afgemaakt. Daardoor is de populariteit van honden erg afgenomen, maar als je in bali rondloopt zie je er nog steeds een hele hoop.

Dolfijnen spotten
In Lovina zijn niet heel veel activiteiten, vooral buiten het seizoen is het er heerlijk rustig en bijna uitgestorven. Naast de bekende snorkeltours en dolfijnenspotten is er weinig te doen in Lovina. Nadat we gewekt zijn door een orkest van hanen fietsen we rond een uur of 7 vanaf ons appartement naar het strand en gaan we met een klein vissersbootje de zee op. Nog geen tien minuten later komen we bij een grote kudde dolfijnen aan die rond onze boot zwemmen. Heel bijzonder om ze van zo dichtbij te zien.

Brahmavihara-Arama
Opweg naar Ubud rijden we nog langs Brahmavihara-Arama, de enige boeddhistische tempel van Bali. Het was er niet super druk met toeristen waardoor je alles rustig kon bekijken. Jammer genoeg waren bouwvakkers druk bezig met renovaties waardoor de stilte, die je verwacht in een tempel, weg was. De tempel is nog maar sinds 1970 open en is gebouwd in veel verschillende bouwstijlen.

%d bloggers liken dit: