Hectisch Ubud

De afgelopen jaren is de populariteit van Ubud echt uit de pan gerezen. Overal verschijnen yogaresorts en ieder restaurantje adverteert met vegan gerechten, healthy sapjes en kurkuma shots. De echte Balineese cultuur is hier ver te zoeken, maar wil je een meditatiecursus, yoga les en leuke winkeltjes, dan ben je hier aan het goede adres.

Room 4 Dessert
De eigenaar van dit leuke restaurant besloot, na jaren te hebben gewerkt in een michelinsterren restaurant, dat het tijd werd voor iets anders. Hij is dit toetjesrestaurant in Ubud begonnen. Voor ongeveer 100 euro p.p. krijg je een 9-gangen-toetjes-menu en bij ieder gerecht een bijpassende cocktail.

Bij binnenkomst krijg je eerst een rondleiding door hun moestuin waarbij ze vertellen met welke kruiden en groenten ze werken, daarna ga je aan de bar zitten en krijg je je eerste gang. De eerste gang bestaat uit verschillende kleine hartige hapjes. Wanneer je die op hebt word je naar een schitterende eetzaal begeleid waar je de andere gangen krijgt. De gerechten worden voor je neus klaar gemaakt en de bijpassende cocktails zijn heerlijk. Voor de laatste gang worden we naar het terras begeleid. waar we nog een paar friandises kregen om de avond mee af te sluiten.

Clear spa
Clear spa zit op de tweede verdieping van het restaurant Clear Cafe. Je kunt hier heerlijke massages en pedicures krijgen. Echt een oase van rust in het drukke Ubud. Een aanrader om heen te gaan. Bij Clear Cafe kun je ook heerlijk zitten, maar let wel op dat je niet de te gezond uitziende drankjes kiest, die smaken net iets te gezond naar mijn smaak. De smoothies en milkshakes zijn er wel erg lekker.

Balinese kookworkshop
Om iets meer te leren over het eten op Bali kun je een kookworkshop volgen. Het grootste deel van de Bali is hindoeïstische, eten ze geen rundvlees. Dit heeft veel effect op de Balinese keuken in vergelijking met de rest van Indonesië. Waar juist het grootste deel van de mensen islamitisch is, en dus geen varkensvlees eet.


Voor we naar de workshop gaan krijgen we een rondleiding over de ochtendmarkt. Onze gids laat ons verschillende groenten en fruit zien die we gaan gebruiken tijdens het koken.
We merken wel dat het grootste deel van de markt al uitverkocht is om een uur of 9 en gaan de volgende dag zelf ook nog kijken maar dan rond een uur of 7. Rond die tijd is er meer leven. De kippen leven dan nog en worden terplekke geslacht, grote hompen vlees liggen op houten tafels verspreid en een oude vrouw is midden op straat op een zeiltje vissen aan het schoonmaken. Het is mooi om de bedrijvigheid te zien.


Tijdens de kookworkshop leren we een basissaus maken waar we verschillende producten mee gaan kruiden, zoals de vissaté, gefrituurde tofu en temphe. Ook maken we de bekende pandan-pannenkoeken gevuld met kokos en palmsuiker.
Daarnaast maken we nog een aantal bijgerecht, een salade van kokos en kousenband, vispakketjes van tonijn in bananenblad en kippensoep met oesterzwammen.
Nadat we alles bereid hebben gaat we het met de hele groep eten. Echt een leuke en leerzame ochtend.

Local parts butchers bij Locavore
Een hele kleine super westerse slagerij in Ubud. Als slager is het natuurlijk leuk om te kijken welke producten ze in de toonbank hebben liggen, maar vooral leuk is dat ze er een klein restaurantje naast hebben, Locavore to go, waar je heerlijk kunt eten. Zeker de moeite waar om een keer heen te gaan en erg lekker als variatie op de nasi en noedelsoep. We kozen voor de hartige wafels met gefrituurde kip en de ribkarbonade met pompoenpuree.

Yoga House Bali
Wanneer je in Ubud verblijft hoort er eigenlijk ook een yoga lesje bij. Bij een aantal verschillende yoga scholen kun je een les volgen voor beginners. Wij hebben een les bij Yoga House Bali gevolgd. Erg leuk om een keer te hebben gedaan.

Tegallange rijstvelden
Half 6 s’morgens zaten we al op de scooter. We hadden gehoord dat het verstandig is om vroeg te gaan. Om 6 uur waren wij de eerste die de rijstvelden in gingen. Terwijl de zon opkwam konden we genieten van de rust in de velden. Maar als snel kwamen er ook andere mensen en werden er uitgebreide fotoshoots gedaan tussen het rijst. Het is een mooi plek om foto’s te maken, maar het voelt meer als een attractie dan als authentieke rijstvelden. Rij dus liever een paar uurtjes verder en doe een tour door de rijstvelden bij Sideman.

%d bloggers liken dit: