Venkel worstenbroodjes

Deze worstenbroodjes zijn geïnspireerd op de Amerikaanse versie van de kolaches. Van origine een Tsjechisch broodje, maar de Tsjechische bevolking maakt alleen een zoete variant. Het brooddeeg van deze venkelworstenbroodjes is een soort brioche brood. Het is heerlijk zacht en luchtig. Hierdoor gaat het heel goed samen met de uitgesproken smaak van het worstje. Hou je van pittig voeg dan een rood pepertje of een beetje Cayenne peper toe aan het worstje voor wat extra contrast.

Ingrediënten
20 gram roomboter
1 el sesamzaadjes
1 ei

Brooddeeg
240 ml melk
80 gram roomboter op kamertemperatuur
10 gram droge gist
510 gram tarwebloem
7 gram zeezout
15 gram suiker
2 eidooiers
45 ml water

Worstjes
varkensdarm van 1 meter +1 vulhorentje
500 gram varkensgehakt
1 ei
½ tl harissa kruiden
½ tl gerookte paprikapoeder
1 tl venkelzaad
1 tl komijnzaad
½ tl gemalen korianderzaad
1 ui
2 tenen knoflook
1 el boter
5 gram verse peterselie
10 gram verse bieslook
2 tl zout

Voor het maken van de worstjes snijd je de ui en knoflook fijn en fruit je het in de roomboter in een braadpan tot ze mooi glazig zijn. Daarna laat je het afkoelen.

Snijd de peterselie en de bieslook fijn. Meng alle ingrediënten van de worstjes goed door elkaar. Doe de darm om het vulhorentje en duw het gehaktmengsel door het horentje in de darm. Zorg ervoor dat er niet te veel lucht in de darm komt. Zodra al het gehakt in de darm zit maak je er 8 gelijke worstjes van. Zet een pan op het vuur en braad de worstjes op een laag vuur zodat er weinig vocht en vet uit de worstjes komt. Anders verlies je een hoop smaak en wordt het worstje droog. Ze hoeven niet bruin te zijn maar wel gaar. Laat ze afkoelen voor je ze verder gaat gebruiken.

Voor het brooddeeg verwarm je de melk tot 36 graden. Doe daar de gist en de suiker bij en zet het aan de kant.

Meng de bloem, zeezout, eidooiers en het water door elkaar en voeg het gistmengsel toe. Kneed het tot het één geheel is. Voeg 80 gram boter beetje bij beetje toe en kneed het ongeveer 10 minuten of tot het mooi elastisch is en je geen stukjes boter meer ziet. Maak een mooie bal van het deeg en doe het in een kom met folie of een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer 1 à 2 uur rijzen of tot het verdubbeld is.

Kneed het deeg voorzichtig door en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol de stukken uit tot ze ongeveer 1 cm dik zijn, leg het worstje erop en rol het deeg erom. Leg de broodjes op een bakplaat met de vouw naar beneden. Doe een stuk folie over de broodjes en laat ze ongeveer 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven of Big Green EGG met confEGGtor ertussen voor op 190 graden. Kluts het ei en smeer alle broodje in met het ei. Strooi de sesamzaadjes over de broodjes. Bak de broodjes ongeveer 15 minuten in de oven of tot ze mooi bruin zijn. Smelt 20 gram roomboter en smeer de broodjes ermee in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: