Zweeds vlechtbrood

Het is alweer bijna Pasen. Tijd voor wat heerlijke paasgerechten. Deze leuke variant op vlechtbrood is perfect voor het paasontbijt of de paasbrunch. Het Zweedse vlechtbrood is geïnspireerd op de kardemonbroodjes die we aten tijdens ons weekendje Stockholm. Heerlijke zachte broodjes met een vulling van kardemon.

Ingrediënten
300 ml volle melk
7 gram droge gist
400 gram bloem
65 gram rietsuiker
1 tl zout
1 ei
75 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram fijngehakte pecannoten

Vulling
40 gram zachte roomboter
2 tl kaneel
2 tl kardemon
40 gram lichtbruine basterdsuiker

Verwarm de melk tot 26 graden en doe de gist erbij. Doe de bloem, suiker, het eiwit , boter, zout en de melk in een kom en kneed het tot het een mooie elastische bol wordt. Laat het voor ongeveer een uur op kamertemperatuur rijzen of tot het in formaat verdubbeld is.

Zet de Green EGG (of de oven) aan op 200 graden met de convEGGtor en pizzasteen ertussen.
Meng de kaneel, kardemon, roomboter en de suiker.
Rol het deeg uit tot een grote plak en smeer het botermengsel er gelijkmatig overheen. Strooi daarna de fijngehakte pecannoten over het deeg. Rol het deeg op en snij het over de lengte doormidden. Leg de doorgesneden kant naar boven en sla de twee stroken om elkaar heen tot het vlechtbrood de juiste vorm heeft en leg het op een bakplaat. Leg er losjes een stuk vershoudfolie overheen en laat het een uur rijzen of tot het in formaat verdubbeld is.

Meng het eigeel met een 1 eetlepel water en smeer het vlechtbrood ermee in. Doe het brood voor ongeveer 20 minuten in de barbecue of tot hij goudbruin is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: