Het allerlekkerste buikspek

De aanleiding dat ik hieronder wat tips met jullie wil delen over de bereiding van buikspek is omdat ik de laatste tijd een aantal keer droog, smaakloos en taai buikspek heb gegeten in een paar verschillende restaurants.

Dit zijn vast uitzonderingen, want naar mijn idee is juist buikspek een van de makkelijkste producten om te bereiden. Zolang je maar een beetje geduld hebt en liefde aan het product meegeeft dan kan er vrij weinig fout gaan.kom

Maar wat als:

1. Er geen smaak en kleur zit aan de binnenkant van het product.

Buikspek wordt vaak aan de buitenkant gemarineerd en één, max twee nachten in de koelkast gelegd voor het op de barbecue of in de oven wordt bereid. Hierdoor zijn de kruiden nog lang niet doorgetrokken tot de kern van het buikspek.
Kies er daarom voor om het vlees te pekelen. Op die manier breng je zout met water met behulp van een pekelspuit in het vlees en zout je hem van binnen uit in plaats van van buiten af. Je kunt hierdoor heel goed bepalen hoeveel zout water je in je product inbrengt en hoe zout het buikspek dus wordt. Slagers gebruiken meestal colorozo zout. Dit zorgt ervoor dat het buikspek mooi roze kleurt wanneer je het aansnijdt.
Na het pekelen smeer je een zoutloze rub of marinade aan de buitenkant van het buikspek en trek je het stuk vlees vacuüm of je doet het in een ovenschaal met deksel en zet je het in de koelkast. Laat het minimaal drie dagen liggen voor je het gaat bereiden. Hierdoor hebben het zout en de kruiden de tijd om door te trekken.
Heb je zelf geen pekelspuit dan zou je de slager kunnen vragen of hij het vlees voor je wil pekelen of je kiest ervoor om het zout door de rub of marinade te doen. Houd er dan wel rekening mee dat het vlees minimaal 5 dagen nodig heeft voor het bereid kan worden het zout heeft namelijk veel meer tijd nodig om tot de kern te komen.

2. Het buikspek taai en droog is.

Buikspek is een van de vetste niet gemalen vleesproducten die je kunt krijgen in een slagerij en misschien ook wel in een restaurant. Maar toch kan het magere deel van het buikspek aardig droog en taai zijn. Daar kunnen twee redenen voor zijn.
De eerste reden is dat de bereiding te kort is geweest hierdoor heeft het niet de tijd gehad om gaar. Door het langer te garen worden de eiwitten in het vlees kapot gemaakt en word het vlees zachter.
De andere reden kan zijn dat het vlees bij een te hoge temperatuur gegaard is. Dit zorgt ervoor dat de vetten en een deel van de smaak uit het vlees verdwijnen. Daardoor worden de magere delen van het buikspek droog.
Heb dus geduld tijdens de bereiding. Doe de oven of barbecue tussen de 90 en 110 graden en gaar het buikspek 4 à 5 uur. Afhankelijk van de dikte van het stuk. Je kunt het altijd controleren met een kernthermometer. Wanneer het buikspek een kerntemperatuur van minimaal 75 graden heeft, is hij klaar. Liever iets hoger dan iets lager.
Wanneer je het buikspek op de barbecue bereidt doe dan altijd de convEGGtor ertussen. Die zorgt er namelijk voor dat er geen directe warmte bij het buikspek komt. Leg altijd de magere kant naar beneden. Het vet uit het vette deel loopt dan langs en tussen de magere delen door en dat zorgt ervoor dat het magere deel minder snel uitdroogt.

Wie weet kunnen de koks van de restaurants waar ik taai en smakeloos buikspek heb gegeten hier nog iets van leren en serveren ze de volgende keer heerlijk zachte en smaakvolle buikspek.

Natuurlijk zijn deze tips ook handig voor iedereen die nog nooit eerder buikspek heeft bereid of zijn het verbeterpunten voor diegene die wel vaker buikspek heeft bereid. Smaken zullen altijd verschillen, de een houdt van boterzacht en de ander van iets steviger buikspek.

Ik hoop in ieder geval dat jullie je voordeel ermee doen.

Wil je een recept voor een heerlijke broodje buikspek met witte koolsalade of de Vietnamese buikspek met rodekoolsalade klik dan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: