Zelfgemaakte vanille extract

Vanille is zo duur! Vooral de laatste jaren. Alleen laat ik het niet graag weg uit mijn recepten. Door sommige koekjes, gebakjes en toetjes moet nou eenmaal vanille om het lekker te maken. Daarom ga ik zuinig om met mijn vanille en maak ik mijn eigen vanille extract. Echt waar het is super makkelijk!

Benodigdheden
1 afsluitbaar flesje of potje
gebruikte vanillestokjes
whisky of wodka

Wanneer je een vanillestokje hebt gebruikt, gooi je hem meestal weg. Het vanillestokje is uitgeschraapt en misschien heb je hem ook wel laten meekoken met bijvoorbeeld custard. Vanaf nu doe je dat niet meer. Schraap het stokje uit en zorg dat hij schoon blijft. Laat hem dus niet meekoken in je gerecht. Vul een flesje met whisky of wodka en doe elke keer wanneer je een stokje gebruikt hebt daar je stokje in. Doe het deksel op het flesje en schud hem goed. Op een gegeven moment zit je flesje vol met stokjes. De drank heeft de vanillesmaak onttrokken aan het stokje en zit nu in de drank in het flesje. Je kunt nu het vocht gebruiken als vanille extract.

Wanneer je er een beetje vanille extract uit haalt vul je hem weer aan met whisky of wodka. Zit het flesje helemaal vol met stokjes haal ze er dan voorzichtig uit en gooi ze weg  zodat je weer nieuwe stokjes kan toevoegen.

Zelf doe ik het liefste whisky is het flesje. Whisky heeft meer smaak dan wodka. Ik vind de whisky/vanillesmaak door mijn zelfgemaakte custard, taarten en koekjes heerlijk. Houd je niet van whisky kies in plaats daarvan dan voor wodka.

Eén reactie op “Zelfgemaakte vanille extract”

  1. […] Banketbakkersroom40 gram suiker1,5 eidooiers23 gram bloem175 ml melk1 tl vanille extract […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: