Shortrib met een frisse koolsalade

Het wordt de hoogste tijd dat ik weer eens shortrib ga bereiden. Je moet een beetje geduld hebben met de bereiding en de voorbereiding, maar dan heb je ook een overheerlijk eindresultaat.

Vandaag maken we gepekelde shortrib met een zoete marinade. Daarnaast maken we een heerlijk frisse koolsalade met pinda’s en sugarsnaps.

Ingrediënten
300 gram basmati rijst

Shortrib
1 shortrib (1500 gram)

Basis pekelmix
45 gram colorozo zout
500 ml koud water

Kruidenmix
3 el zoete ketjap
1 tl knoflookpoeder
1 tl uien poeder
3 tl grof gemalen zwarte peper
1 tl gemberpoeder
2 tl oregano
1 tl tijm
2 tl lichtbruine basterdsuiker

Koolsalade
300 gram gesneden witte kool
300 gram gesneden rode kool
300 gram geraspte wortel
600 grams sugarsnaps
2 bosuitjes
2 handjes pinda’s

Dressing
2 grote el mayonaise
1 grote el Griekse yoghurt
2 cm verse gember
1 appel
zout/ peper

Laat de shortrib door je slager pekelen of pekel hem zelf met een basis pekelmix.
Meng dan het water en het zout door elkaar tot het het zout opgelost is. Injecteer 15% van het gewicht aan vocht in de shortrib. Dus bij een shortrib van 1500 gram moet de shortrib na het injecteren 1725 gram zijn.

Meng de kruiden van de kruidenmix door elkaar en smeer de shortrib in. Trek hem vacuüm of doe hem in een afgesloten bak in de koelkast.

Nu moet hij 4 dagen rusten. Deze tijd hebben het zout en de kruiden nodig om in het vlees te trekken. Wanneer je hem straks doorsnijdt wil je niet dat er grijze vlekken in zitten, maar dat hij heel mooi gelijkmatig roze kleurt.

Steek de Big Green EGG aan met de convEGGtor ertussen. Zorg ervoor dat hij op een constante temperatuur van 100 graden komt. Leg de shortrib erin. Na een aantal uur is de shortrib mooi donker aan de buitenkant. Pak de shortrib in in aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt en steek de kernthermometer in de shortrib. Zodra de kerntemperatuur 95 graden heeft behaald is je shortrib klaar.

Haal de shortrib van de barbecue en laat hem in het aluminiumfolie rusten. Ondertussen kun je mooi de salade klaar maken en de rijst koken. Kook de rijst zoals op de verpakking staat.

Ondertussen haal je de convEGGtor uit de barbecue, stook je hem op naar 200 graden en leg je het grilrooster erin. Grill de sugarsnaps tot ze mooi bruin zijn, maar nog wel stevig. Laat ze daarna afkoelen.

Maak de dressing door de appel en de gember te raspen. Daarna meng je de appel en gember door de mayonaise en de Griekse yoghurt. Breng de dressing daarna op smaak met peper en zout.

Snijd de sugarsnaps in grove stukken. Snijd de bosui fijn en meng alle ingrediënten van de salade door elkaar. Meng daarna de dressing door de salade.

Pak de shortrib uit het aluminiumfolie en je bent klaar om er van te genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: