Puddingbroodjes met kardemom

Op zondagochtend bak ik het liefste zoete broodjes. Die heerlijke zoete geur van versgebakken brood die dan in het huis hangt! Zo’n dag dat niks hoeft en alles mag. Rustig een boekje lezen, een bakje koffie en dan mijn favoriete broodjes erbij. Meestal maak ik cinnamon rolls met walnoten en kardemom maar nu heb ik een nieuwe favoriet ontdekt. Zelfgemaakte puddingbroodjes met kardemom. Ik ben echt dol op kardemom . . .

Ingrediënten

Brioche broodjes
120 ml lauwwarme melk
1 zakje droge gist (7gram)
15 gram suiker
300 gram bloem
6 gram zout
1 ei
125 gram zachte boter
scheutje zonnebloemolie

1 ei
5 kardemompeulen

Slagroom
250 ml slagroom
1 el suiker
5 kardemompeulen

Banketbakkersroom
300 ml volle melk
1 vanille stokje
60 gram eidooier (meestal 3 à 4 eieren)
60 gram kristalsuiker
20 gram maïzena

Meng voor de broodjes de gist en twee eetlepels suiker door de lauwwarme melk. Laat het even staan tot het licht gaat borrelen.

Doe de bloem, de rest van de suiker en het zout in een keukenmachine en meng het voorzichtig door elkaar. Doe het melkmengsel en het ei erbij en zet de keukenmachine aan. Zodra de ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn doe je de boter er beetje voor beetje bij, tot ook dat goed gemengd is. Laat de machine nu nog 8 minuten draaien, zodat het een soepel en elastisch deeg wordt.

Smeer het keukenblad in met zonnebloemolie en kneed het deeg nog een minuutje door met de hand. Maak er een mooie bol van. Smeer de bol in met een scheutje zonnebloemolie en doe het in een kom. Dek de kom af. Laat het deeg voor 30 – 45 minuten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.

Maak ondertussen de banketbakkersroom. Breng de melk aan de kook. Meng in een aparte kom het eigeel, de suiker, de maïzena en het merg van het vanille stokje door elkaar. Zodra de melk kookt giet je het al roerend door het eimengsel. Giet daarna het eimengsel weer terug in de pan op het gasstel en blijf het roeren tot het de juiste dikte heeft. Verdeel de banketbakkersroom over een bord en denk het af met plasticfolie. Zet het in de koelkast om helemaal af te koelen.

Kneed het deeg door en verdeel het in twaalf kleine bolletjes. Verdeel de bolletjes over de bakplaat. Dek de bolletjes voorzichtig af en laat ze nog 30 – 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (of Green EGG met de convEGGtor ertussen). Kluts het ei en smeer de bovenkant van de bolletjes ermee in. Vermaal de 5 kardemompeulen en haal de velletjes er tussenuit en strooi de kardemom over de bolletjes.
Bak de bolletjes ongeveer 30 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Laat de bolletjes helemaal afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker en de fijngemalen kardemompeulen. Gooi de buitenkant van de peulen weg. Klop de banketbakkersroom los. Snijd de bolletjes open en verdeel de banketbakkersroom en kardemomslagroom over de bolletjes. Het mooiste is het om dat met een spuitzak te doen.

Laat ze niet te lang staan want vers zijn ze het allerlekkerst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: