Zelfgemaakte yoghurt

Zelf yoghurt maken is echt zo makkelijk! Zeker als je net als ik een pa hebt die boer is. Onbeperkt toegang tot melk. Daardoor kan ik natuurlijk heel makkelijk en goedkoop yoghurt en kaas maken. Maar zelfs als je dat niet hebt, is het leuk om een keer naar een melktap in de buurt te gaan, heerlijke verse melk te halen en daar zelf yoghurt van te maken. Trouwens ook van melk uit de supermarkt kun je prima yoghurt maken. Gebruik alleen niet de lang houdbare melk, daar zitten geen bacteriën meer in.

Je kunt met verschillende soorten yoghurt experimenteren. Elke soort geeft weer een ander eindresultaat. Ook kun je de yoghurt korter of langer in de koffer laten zitten. Dit heeft namelijk effect op de dikte van de yoghurt.

Ingrediënten
2 liter volle melk
200 ml yoghurt

Benodigdheden
glazen potten
koffer/kist
een dekbed of kussens
plastic zakjes

Breng de melk aan de kook. Zodra het kookt mag het van het vuur. Laat het afkoelen tot 40 graden. Je kunt het afkoelen versnellen door je pan met melk in een bak met koud water te zetten.

Meng de 200 ml yoghurt met een beetje van de warme melk zodat de yoghurt dunner wordt, zorg er wel voor dat er geen klontjes in zitten. Meng de dunne yoghurt door de melk en verdeel het  melkmengsel over een aantal glazen potten.

Doe voor de zekerheid een plastic zak om elke pot en rol ze eventueel in een handdoek. Doe het bundeltje daarna in een koffer of kist gevuld met een dekbed of kussens. Het is nl. de bedoeling dat de potten met inhoud langere tijd goed warm blijven.

Na 24 uur kun je de yoghurt weer uit de koffer halen. Als het goed is, is de yoghurt dan nog lauwwarm. Dat betekent dat je de potten goed ingepakt hebt. Zet de yoghurt nu in de koelkast. Zodra het afgekoeld is, kun je het eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: