Babi pangpang met sticky rice paddy, wortel atjar en bosui

Toen ik een paar jaar geleden in Thailand op vakantie was heb ik daar gegrilde sticky rice paddy’s gegeten. Ik vond het erg lekker en daarom wou ik ze nog een keer maken. Dit keer in combinatie met zelfgemaakte babipangang.

Ingrediënten
1 fijn gesneden bosje bosui

Sticky rice paddy
1 pak kleefrijst

Wortel atjar
1 wortel
100 ml water
100 ml azijn
100 gram suiker
1 tl zout

Babi pangang
1 kilo procureur
5 el ketjap
5 el babi pangang kruiden
1 liter water
80 gram zout

Babi pangang saus
1 fijn gesneden ui
1 fijn gesneden teen knoflook
Sap van een halve citroen
1 fijn gesneden duim gember
1 el sambal
150 gram tomatenpuree
4 el basterdsuiker
2 el ketchup
200 ml water
Maïzena voor de binding

Maak een pekel door het zout in het water op te lossen. Leg de procureur in het water. Zorg ervoor dat hij onder water staat en zet hem voor 24 uur in de koelkast. Haal hem uit de koelkast en smeer hem in met de ketjap en de babi pangang kruiden. Laat de kruiden nu nog een keer 24 uur intrekken.

Steek de Big Green EGG aan op 100 graden met de convEGGtor ertussen. Pak de procureur in in aluminiumfolie. Leg hem 6 uur op de barbecue. Koel hem hierna helemaal terug in de koelkast.

Kook de rijst twee minuten langer dan op de verpakking staat. Het werkt fijner als het net iets plakkeriger is. Rol het daarna in rekfolie tot een staaf of doe het in een bakblik. Laat het minimaal een nacht in de koeling staan zodat het goed stevig is.

Snijd de wortel julienne. Breng ondertussen de azijn, water, suiker en zout aan de kook en giet het over de wortel. Laat het staan tot je het gaat gebruiken.

Voor de babi pangang saus fruit je de ui, knoflook en gember tot het glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Laat het nog een kwartier sudderen. Is de saus te dun, bind het dan met een beetje maïzena.

Steek de arteflame aan tot hij goed heet is. Snijd de procureur in dikke plakken en gril ze om en om op de barbecue. Snijd ook de rijst in dikke plakken en gril ook deze om en om op de barbecue.

Verdeel de rijst paddy’s en babi pangang over de borden, doe er een grote lepel babi pangang saus op en een beetje wortel atjar met wat bosui.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: