Stockholm in de winter

Voordat we, een vriendin van mij en ik, dit tripje boekten, hadden we er niet over nagedacht dat het midden in de winter misschien wel heel koud en donker zou zijn in Stockholm. Maar omdat de vliegticket zo goedkoop was, moesten we wel meteen boeken. Ondanks dat het inderdaad wel heel erg koud was, we hebben daar zelfs extra nieuwe warme schoenen gekocht, hebben we het wel heel leuk gehad in Stockholm. Toch raad ik iedereen aan om in de zomer te gaan. Er zijn dan leuke festivals en je kunt heerlijk in een van de parken, die Stockholm rijk is, zitten.
Mijn 5 winterse favorieten in Stockholm zijn:

Kottmastarn
Niet ver van ons hostel zat restaurant Kottmastarn. Het is een slagerij en een restaurant in een. Een echt vleesrestaurant dus, het heeft een stoere uitstraling met een grote houten tafel en vleeshaken aan de muur, maar wel sfeervol. Als voorgerechtje hadden we uiringen waar baconmayonaise bij geserveerd werd, erg lekker! Als hoofdgerecht namen we de steak tartaar en steak in rode wijnsaus. Alles werd op een leuke manier geserveerd en het smaakte erg goed.

Urban Deli
Dit zaakje is een eigenlijk een delicatessezaakje met een eetgedeelte erbij. Nadat we op een ochtend door de stad hadden gefietst waren we helemaal koud en werd het hoogtijd dat we ons ergens konden opwarmen. Zo kwamen we in Urban Deli terecht. Omdat we het niet alleen koud maar ook trek hadden, kozen we voor de Koreaanse steak tartaar, de zalmsalade en een portie frietjes. Het eten smaakte heerlijk en we waren weer helemaal opgewarmd toen we weer verder gingen.

Skansen
Skansen is een historisch openluchtmuseum en een dierentuin met Scandinavische dieren. Toen we er waren, waren ze in het openluchtmuseum druk bezig met verbouwingen waardoor er veel dingen gesloten waren. In de winter is het natuurlijk niet heel druk en een goed moment om te verbouwen. Toch waren er nog steeds mensen in klederdracht. Zij liepen rond in de oude Scandinavische huisjes en vertelden ons over hoe men daar vroeger leefde. Ze deden dat met veel enthousiasme en passie. Daarna zijn we naar de wilde dieren gegaan. Ze hadden in deze dierentuin alleen maar echte Scandinavische dieren waaronder wolven en beren.

Oaxen krog
Dit restaurantje ligt een beetje buiten het centrum. Maar omdat we net bij de dierentuin vandaan kwamen, was het nog maar een klein stukje lopen. Oaxen krog is een wat luxer restaurant. De lunch was heerlijk en ook nog goed te betalen. We kregen een tafel vol verse, seizoensgebonden en echt Zweedse gerechtje o.a. wortelsalade met hazelnoten, aardappelsalade, zalm, vers brood en crackers. Het gebouw was aan de zijkant helemaal van glas waardoor het binnen, mede dankzij de zon, lekker warm was en er veel licht naar binnen viel. De aankleding was rustig en mooi en aan het plafond hingen een aantal boten. Wat goed pastte bij het uitzicht over het water.

Vete-katten
Vete-katten is echt een zaakje dat je niet mag overslaan als je in Stockholm komt. Het is een ouderwets Zweedse koffiehuis die als bestaat sinds 1928. Ze hebben hier allemaal verschillende gebakjes en broodjes. De twee producten die je zeker moet kiezen zijn de kanelbullar, Zweedse kaneel/kardemon broodjes en semlor, kardemon-bolletjes gevuld met amandelspijs en slagroom. Heerlijk om op een koude ochtend bij het ontbijt te nemen.

Hostel tip:
We sliepen dit weekend in het City Backpackers Hostel, een erg leuk en klein hostel. Voor je de gemeenschappelijke ruimte in ging was het verplicht om je schoenen uit te doen i.v.m. de sneeuw, wat een erg knus gevoel gaf. De medewerkers waren erg behulpzaam. We hebben er fietsen gehuurd en verschillende leuke mensen ontmoet. Ook ligt het hostel op een mooie centrale plek in de stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: