Barbecue workshop met Gerben Land

Het is alweer de tweede keer dat Gerben Land en ik een barbecuedemo geven bij ’t Landschap in Boelenslaan. We bereiden een heerlijk 6 gangen diner waarbij we gebruik maken van de verschillende Kamado’s en de Arteflame. We laten meerdere bereidingswijzen zien en hopen dat iedereen weer vol ideeën naar huis toe gaat.

Dit keer beginnen we met een uitgebreid gerechtje; de eendenborstfiletburger op een Engelse muffin met gepofte rode biet, bietjes op zuur, vijgen en huisgemaakte crème fraîche. De Engelse muffins hebben we een tijdje laten rijzen en kunnen we op de rand van de Arteflame grillen. Een leuke broodje waar je dus geen oven voor nodig hebt. Perfect voor in de koekenpan, maar dus ook voor op de Arteflame. We halen de gepofte rode bieten uit de kolen en laten die even afkoelen terwijl we de eendenborstfiletburgertjes op de Big Green EGG grillen. De grilltijd is heel kort. We willen namelijk graag dat ze nog een beetje rood zijn van binnen. Zodra de broodjes klaar zijn kunnen we ze opmaken en uitdelen aan alle gasten.

Op naar het volgende gerechten…

Gegrilde mac&cheese met beppe’s sla. Gerben heeft mac&cheese gemaakt in de vorm van staven. Die staven hebben we in plakken gesneden, waardoor het net hamburgers zijn. Deze hamburgers grillen we op de barbecue tot ze een lekker krokant randje hebben. We serveren ze met een frisse salade van botersla en radijsjes op zuur.

Bloemkoolcouscous. Hiervoor leggen we de fijngesneden bloemkoolroosjes op de rand van de Arteflame zodat ze lekker krokant gebakken worden. Daarnaast leggen we de zelfgemaakte venkelworstjes. Ondertussen brengen we de parelcouscous op smaak met feta, ui en verse kruiden. Zodra de bloemkool klaar is mengen we die door de couscous en serveren we de lauwwarme parelcouscoussalade met de gebakken venkelworstjes.

De flat iron steak. Veel mensen weten niet wat een flat iron steak is maar de sukade kent bijna iedereen. Een flat iron steak is eigenlijk een hele sukade waar de zeen tussenuit gehaald is. Hierdoor houd je twee dunne lappen over die je maar heel kort hoeft te grillen. Wij gebruiken de flat iron steak van de Black Angus omdat het vlees van de Black Angus zo mooi gemarmerd is.

We smeren de flat iron steak in met een zelfgemaakte koffierub en grillen het vlees daarna kort en bij hoge temperatuur op de Big Green EGG. Daarnaast serveren we een frisse witlofsalade met gekookte eieren en groene appel.

Het laatste vleesgerechtje van de avond is de langzaam gegaarde kalfstong met een relish van Amsterdamse uitjes en een bieslookhangop op toast. De kalfstong ligt al 6 uur op de Kamado bij een temperatuur van 100 graden. De buitenkant is al aardig donker, maar die snijdt Gerben er voorzichtig af voor hij de kalfstong in plakken snijd. Ondertussen toast ik de lange dunne plakken stokbrood op de Arteflame tot ze mooi krokant zijn. We verdelen de dun gesneden plakjes kalfstong over de toast en doen er een beetje bieslookhangop en Amsterdamse uitjes relish overheen, waardoor het een heerlijk fris gerechtje wordt.

Daarna sluiten we af met de pasteis de nata met limoncello en tijm. Dit Portugese gebakje hebben we van te voren al klaargemaakt in de oven, maar we grillen ze nog even af in de Big Green EGG. We serveren de pasteis de nata met roomijs en een ijskoude limoncello. Een perfecte afsluiter van deze leerzame middag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: